lördag, januari 23, 2016

Amning

Tänkte ägna det här inlägget till amning, dess för- och nackdelar.

Skulle tro att det är lika vanligt att amma som att ge ersättning och båda ska vara lika bra för barnen. Men jag valde att amma min dotter för hennes skull, då de får lite mer antikroppar via bröstmjölken och får bättre immunförsvar (vilket dock inte har märkts hittills på henne, men då är hon en vinterbebis också). Samt att jag tror att vi får en bättre kontakt med varandra då hon ligger nära mig väldigt ofta, hon känner igen min doft, får hudkontakt och får en helt annan trygghet.
Har planerat att helamma i 6 månader, om det vill sig. Men det kan gå hur som helst, hon kan lika gärna välja att det inte duger efter 4 månader. Så vi får se helt enkelt.

Att amma borta, ute i samhället är ett helt projekt. Det är ganska svårt och jobbigt att hitta platser att sitta på, där det är bekvämt, lugnt och tyst. De enda platserna som jag har fått tips om på stan är biblioteket, café UH och en bänk nere vid Leklust. Har även fått tipset (och faktiskt testat det) om att sitta i omklädningsrum. Inte någon plats som är optimal egentligen.

Jag skulle vilja se en lokal mitt i stan med barnvagnsparkering, skötbord, soffor och micros för att värma flaskor för ersättning. Varför kan inte alla kommuner ha sådana lokaler?
Det finns bra många föräldrar som behöver ett litet utrymme att dra sig tillbaka till för att ta hand sitt/sina barn.

Jag har dessutom lyxen att bara kunna smita in på jobbet och sätta mig i fikarummet. För där vet jag att jag alltid är välkommen och det känns lagom tryggt att sitta där inne.
Men jag har även problemet att vi använder en amningsnapp. Detta på grund av att Liljas tungsträng är alldeles för kort och inte kan sträcka ut tungan ordentligt och få tag om bröstvårtan. Med en napp funkar det jättebra, men det krävs lite mer. Nappen ska blötas för att fästas, det ska användas en handduk då det sölas mycket mer med en napp (då den samlar upp mjölk som hon inte äter).

Att få allt att fungera, utan att exponera sig för mycket (då jag inte tycker att det känns bekvämt att visa upp bröstet helt och hållet medan jag försöker placera henne där) är inte enkelt. Och dessutom har jag märkt att "folk" väldigt ofta låter blicken vandra ner mot bröstet när hon ligger och äter, vilket känns ännu mer underligt. Jag menar, hur ofta sitter du och stirrar på din bordsgrannes tallrik och medan denne äter?


1 kommentar:

  1. Jag har väldigt kluvna tankar kring amningen. Jag vill amma för att jag vet att det för med sig många fördelar för barnet (så som antikroppar och ett starkare immunförsvar osv), men jag är inte alls bekväm i att bli en levande matstation. Kanske känner jag annorlunda när bebis väl är här, men vem vet. Sedan hatar jag hetsen som är mot nyblivna mammor om att man BÖR amma sitt barn, många mår inte bra av det rent psykiskt, många upplever det besvärligt och många får helt enkelt inte till det eller har inte tillräckligt med "grädde" i mjölken för att barnet ska vara nöjd. Jag anser att nyblivna föräldrar har nog mycket att oroa sig över och må dåligt över att amningen inte ska behöva bli ytterligare ett "krav från samhället". Som förälder tar du inga beslut som är dåligt för ditt barn och det måste andra helt enkelt acceptera. Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!