lördag, april 30, 2016

Valborg

Redan har hela april bara swischat förbi och idag är det alltså valborg, sista april. Många firar med majbrasa, smällare, alkohol osv. Vi gjorde ingetdera. Blir lätt så när man har en liten skrutt att ta hänsyn till, men lika glad för det är jag (är alldeles för gammal för sånt där nu, haha!).

Först var vi till Hållen och umgicks med familjen Lidberg. Åt väldans god lunch som de bjöd på och till dessert lite citronglass som vi tog med oss. Tanken var en liten egen brasa, men det blåste lite för mycket, så vi skippade den helt.
Till eftermiddagen/kvällen blev vi bjuden till Åsliden och familjen Åhlander för middag. Grillspett och potatisgratäng bjöds det på där med blåbärspaj till efterrätt.
Så man kan säga att vår valborg gick i matens tecken då vi bara har frossat i god mat, och varit i gott sällskap under tiden, haha!

Lilja har nyss somnat och jag har också gjort mig klar för sängen, så jag ska alldeles strax krypa ner under täcket jag med (behöver ta igen någon timme från natten som var). Får hoppas att vi får sova bra allihop, har ett nytt pass med babysim imorgon att se fram emot.


fredag, april 29, 2016

Lunch på stan

Idag hade jag och Lilja bestämt träff med en annan mamma och hennes dotter (som är 1 månad äldre än Lilja). Vi åt lunch på stan tillsammans och strosade sedan runt en stund och gjorde några små ärenden när barnen ville sova. Vi umgicks säkert i 2½ timme och vi har redan bestämt en andra dejt till veckan då vi ska gå på babyrytmik tillsammans :)

Lilja tyckte att det var så spännande att titta på den andra flickan och de verkade ha en egen konversation emellan sig medan jag och S pratade på om diverse saker och funderingar kring våra barn. Så roligt att träffa andra med barn i samma ålder och se att det är fler med samma orosmoln som en själv har. Jag är visst inte den enda nojiga förstagångsmamman, haha!

Lilja har varit så glad och mysig idag här hemma sedan vi kom hem, förutom nu då det är det vanliga kvällsgnället (men inte mer än vanligt).

Jag och min glada busing

Hela familjen


torsdag, april 28, 2016

Sovrutiner

Min lilla älskling har ändrat sina sovrutiner för ett tag sedan. Numer orkar hon (oftast) vara vaken i drygt 2 timmar på dagen innan hon behöver sova. Och då sover hon 30-40 minuter innan allt börjar om igen. Till natten somnar hon vid 10, vaknar för att äta vid 2 och 5 ungefär innan vi kliver upp runt 8. Nätterna kan jag inte klaga på faktiskt, tycker att de funkar bra! Hon sov längre förut, men hon ligger inte och "äter upp sig" inför natten längre så jag tror att det är det.

Men de senaste 3 nätterna har hon börjat gnälla och skrika i sömnen (även hänt idag på dagen). Så hon väcker mig hela tiden, men inte sig själv. Funderar om hon drömmer och bearbetar saker, men det låter illa om hon skriker till flera gånger, börjar tro att hon blivit traumatiserad på något vis.


Instinkter

Som mamma har jag upptäckt att man får en ny typ av instinkter gällande sitt barn. Man blir beskyddande på ett lite speciellt sätt och det är mycket känslor och hormoner som kretsar runt sitt barn. Bara att låta andra hålla i sin lilla bebis kan vara jätte jobbigt och det var (läs: är) det för mig, framförallt ifrån början. Det var riktigt jobbigt att lämna ifrån mig Lilja till andra och bara vara borta från henne (även om jag bara var några meter bort).

När hon bara var 5 veckor gammal så låg jag inne på sjukhuset en natt (Robert och Lilja fick också sova över), men då var Robert iväg ett par gånger och käkade mat, hämtade grejer m.m. med Lilja så att jag skulle få vila, och det var så fruktansvärt jobbigt. Den separationsångesten var den allra värsta gången och det är inget jag vill uppleva igen.

Man kan ju tycka att det ska vara skönt att få avlastning, slippa bära omkring hela tiden. Och ja, till viss del kan jag tycka det nu. Jag sätter henne i stolen, lägger henne på fällen på golvet om jag ska göra något eller om det värker i ryggen. Men att lämna bort henne är fortfarande lika jobbigt. Undrar om jag någonsin kommer att vänja mig?

Nu har vi dessutom en helt annan kontakt med varandra. Hon ska alltid kolla vart jag är, ropar om jag är borta från henne för länge eller har vänt ryggen till för länge. Hon är i en period just nu där bara mamma och pappa duger. Hon har de senaste gångerna bara grinat när hon varit hos andra och då säger min instinkt att hon inte ska behöva vara det. Hon är helt enkelt otrygg med andra just nu och då ska man respektera det.

Jag har inte alls koll på allting, för jag ringer och skriver till mina systrar och min mamma stup i kvarten med frågor. Men jag vill ändå påstå att jag vet vad som är bäst för henne och hur hon fungerar och om jag säger att det är på ett visst sätt, då är det så!


onsdag, april 27, 2016

Klippning

Idag har jag äntligen kunnat ta mig till en frisör för att klippa mig. Jag har klagat mig blå här hemma på mitt extremt slitna och torra hår. Mitt hår blev inte alls som alla sa att det skulle bli under graviditeten. Istället fick jag extremt slitet, torrt och väldigt dålig kvalité på håret. Jag som alltid har haft jätte starkt hår och superbra kvalité, eftersom att jag väldigt sällan använder massa produkter och stylar det med värme, utan det får mest självtorka. Nu har jag har inte kunnat borsta håret efter en dusch om jag inte har använt både inpackning och balsam i håret. Det säger väl allt!

Så nu jäklar tänkte jag unna mig en hårklippning för jag har dessutom inte klippt håret på ca 1 år, så det var verkligen dags!
Det var så skönt att få bort allting. Det känns så lätt, luftigt och fräscht! Färgen får bli en annan gång, det är ett problem som jag inte har råd att lösa just nu. Men framöver någon blir det väl slingor för att ge en mer helhet till håret, tills dess att det har växt ut såpass att allt är mina vanliga hårfärg. För jag kommer definitivt inte orka hålla på att färga en gång i månaden (framförallt inte ha råd heller) som jag gjorde förut.

Gick bra att ha med Lilja också. Hade hört mig för innan om vart man enklast kunde gå och ha med sig en liten en. Fick tipset om Jennie på Salong 2 Saxar i Gullänget. Lilja var ganska grinig och till slut fick hon sitta i mitt knä medan frisören klippte klart och det gick hur bra som helst! Skönt med en frisör med förståelse och tålamod!

2 månader sedan

Nyklippt idag!


tisdag, april 26, 2016

Frånvaro

Nu är det en vecka sedan sista inlägget. Visst har det hänt saker, men jag har inte mått så bra och knappt suttit vid datorn så det har inte hänt så mycket här. Nu börjar det bli bättre, så pass bra att jag kan vara hemma själv med Lilja i alla fall, förra veckan däremot fick Robert ta ut 3 föräldradagar och jag sjukskrev mig.

I fredags var vi på BVC för den vanliga kontrollen och vaccination. Hon är stor vår lilla tjej, 8,5 kg och drygt 70 lång. Vaccinationen gick bara bra, mindre gråt denna gång. Men som förra gången lite extra grinigt på kvällen och dagen efter, samt lite feber.

I söndags var det åter dags för babysim, tror att hon börjar tycka att det är rätt roligt. Förra gången var hon så himla förkyld så den skippade vi, men denna gång badade hon på som vanligt. Inget dyk denna gång då hon inte riktigt har förstått när hon ska hålla andan, men det är ju ett par gånger kvar så det är ingen brådska.


Badar med pappa!
Gick förbi några tanter i väntrummet förra veckan också, bara på grund av kläderna (hon hade en blå jacka på sig då också) så hörde jag de säga "Men titta så fin! De har fått en pojke!" Jag var så nära att vända om och säga "Nä, det är faktiskt en flicka! Flickor får också ha blåa kläder på sig!"

Sovande liten tös
(Kläderna hon hade på sig)


onsdag, april 20, 2016

5 månader

Tiden går så fruktansvärt fort. Hela 5 månader har redan sprungit iväg och det är helt galet att jag har varit mamma så länge. Det känns som en evighet samtidigt som det känns som igår som hon kom till oss och världen vändes helt upp och ner. Hon är helt underbar min lilla tös och jag älskar henne till månen och tillbaka!

Hon har börjat upptäcka katterna på ett helt annat sätt nu och blir helt till sig när de är nära henne. Hon VILL bara ta i dom och känna på pälsen (gärna gripa tag också, men då får man vara snabb och parera samt förklara varför). Hon är så sjukt söt när hon försöker nå dom :)

Idag har Robert varit hemma och föräldraledig, och hjälpt mig med extra avlastning och hjälp. Guld värt just nu då jag har väldigt ont. Så det är i princip bara soffan just nu som gäller.

Min fina tjej igår 




tisdag, april 19, 2016

Överraskningar

Jag har 3 nära vänner som väntar barn och kommer att få inom de närmaste 3 månaderna. Det är beräknat i slutet av April, Maj och Juni. Riktigt roligt och spännande att vi är så många som har och skaffar barn nu, men det är väl så att vi har kommit till den åldern allihop - det är liksom dags att producera, haha!

Jag och dessa 3 vännerna är en vänskapskrets. De kom och hade en överrasknings-babyshower för mig ca 2 veckor innan BF. Och nu var det alltså de nästa 2 som skulle "drabbas" (den tredje väntar sitt andra barn så hon har redan haft sin babyshower). Vi var till fösta för 1½ vecka sedan och överraskade henne med blöjtårta, presenter och fika.
Igår var vi till blivande mamma nummer 2 och det var samma veva där, blöjtårta, presenter och fika - allt i en överraskning såklart!

Blöjtårta som jag lite hastigt knåpade ihop

Present med superfint presentpapper :)


Babymassage

Har precis kommit hem från vår föräldragrupp. Lilja somnade snabbt efter att jag lagt henne i sängen, tror att hon blev ganska trött av alla nya intryck och händelser.

Vi var 4 mammor med sina små barn (3 hade förhinder) och det var väldigt intressant att se skillnaden på alla barn (de var mellan 4,5-5 månader gamla) trots att de är lika gamla. Jag får ett helt annat perpektiv på Lilja och hur hon är uppbyggd och hennes personlighet. Väldigt nyttigt för min del, eftersom att jag kan bli lite fundersam på om det hon kan/inte kan är "normalt" och om man gör "rätt/fel". Blev inte så mycket prat idag dock, men det brukar ofta kunna bli så första gången. Blir nog mer nästa sväng.

Idag gjorde vi babymassage på de små som var jättemysigt. Tror att Lilja tyckte om det, vissa delar mer än andra (då hon låg mer still under vissa rörelser). Kommer att bli 3 gånger till med babymassage då det utökas mer över kroppen. Ser verkligen fram emot det, och om det finns något bra och lugnt tillfälle innan nästa gång så ska vi försöka göra lite massage här hemma också!

fredag, april 15, 2016

Skärmar

Jag har en fundering som jag har grubblat på den sista tiden. Vad är det som gäller för barn och tv- och dataskärmar??

Nu är ju Lilja alldeles för liten för att förstå vad som händer, hon ser nog bara färger, rörelser och flimmer. Måste ju vara jobbigt för hennes ögon? Jag vet ju att jag tycker det om jag sitter för länge framför en dataskärm åtminstone. Jag tror att hon kan ha svårt att processa allt och urskilja vad som är vad. Inbillar mig också att hon blir skärrad för livet om hon ser något som är läskigt på tv'n.

Om jag sitter med Lilja och ser något vardagligt och icke-läskigt så kan hon få sitta bredvid mig eller i mitt knä med en leksak. Är det något läskigt får hon sitt/ligga i mitt knä mot mig med en leksak. För jag tycker inte om tanken på att hon ska se sånt. Sitter ju inte hela dagarna, men ibland vill man bara se något serieavsnitt och det är enkelt att aktivera henne bredvid sig då. Ville inte lägga henne flera meter bort heller, för jag vill ha översikt över henne.

Hon har även börjat bli mer intresserad av tv-skärmen nu på slutet och tittar gärna dit, ibland även under amningen så vrider hon på sig för att kunna se. Jag får en dålig känsla av det hela bara. Men på kvällen, inför nattningen, så får hon inte titta. Tror att hon har svårare att somna då.

Hur gör ni med era små?
Och vad gör ni på dagarna för att aktivera dem och er själva?


torsdag, april 14, 2016

Läkarbesök

Lilja har haft feber som pendlat mellan 38,5 och 39. Så jag ringde 1177 igår och de tyckte att jag skulle kontakta Hälsocentralen för att läkare skulle göra en bedömning på henne, om de skulle behöva göra något åt hennes infektion och symtom.

Sagt och gjort så ringde jag tidigt i morse. Fick en tid kl. 10 för att träffa läkaren. Hon lyssnade och hörde att det var lite ansträngt för andningen, mest troligt på grund av slem i halsen, men inget som syntes på hennes andning. Det var bara att avvakta och behandla symtomen med koksaltlösning, vätska/mat och alvedon/ipren. Så det är det vi gör idag. Vi tar det bara lugnt och myser.

Jag hoppas att natten blir bättre än gårdagen. Hon hade lite väl jobbigt att andas och ville inte alls ha tutten. Så hon vaknade ganska ofta och jag låg vaken rätt mycket och bara lyssnade och väntade på att hon skulle somna/vakna. Det är ju så jobbigt när man inte kan göra något eller förklara för henne. Oavsett om man sprayar hennes näsa så är hon fortfarande lite tät och snuvig längre bak som man inte kan komma åt, och det är bara att vänta ut. Men det gör ont i hjärtat att se hennes så sjuk.

Men de säger att dessa små barn klarar det bättre än vad man tror och att deras kropp kan hantera förkylningar utan så mycket preparat. Så jag får väl tro på det.

Myser på fällen idag



onsdag, april 13, 2016

Feber och förkylning

Inatt fick lillskruttan feber. Vaknade vid 01:00 för amning, men ville sedan inte somna om. Jag som hade sovit bara en timme hade inte alls tålamod och ork för att hålla på med tutten och snutten i all tid, så jag petade på Robert. Han skulle kolla blöjan och märkte att hon var varm. Oja, det var hon. Tempen visade 39,1.

Alvedon och lite mer mat/vätska gjorde susen, för då somnade hon igen.
I morse låg tempen på 38,5 och hon har fått en ny förkylning. Så det går inte så bra för henne nu.
Vet inte om det är tänderna som ger febern eller förkylningen, men oavsett så blir det bara vila och mys tills det är bättre.

Ringt både syster och BVC för råd kring det. För det här med förstagångsmamma, det är inte helt lätt inte. Man har ju verkligen ingen koll på något. Varför är det si? Och varför blir det så? Tur man har några att vända sig till!

Avbokade min tid hos sjukgymnasten idag då jag inte kände för att dra iväg med henne på bussen och vara i stan. Så akut är det inte för ryggen. Jag kan vänta någon vecka, inte som att jag inte är van att lite ont och problem där :P


tisdag, april 12, 2016

Liten och stor

Idag var jag iväg med Lilja till Liten & Stor här i Domsjö. De håller till i församlingsgården på tisdagar mellan 9-11.30. Och idag var första gången för oss. Passade på att testa gå dit då Lilja vaknade 8 i morse och vi klev upp för dagen då (hon börjar få nya rutiner nu som jag inte riktigt har koll på ännu), så vi hann dit ganska precis.

Vi hann bara vara där en timme ungefär innan Lilja blev alldeles för trött och var tvungen att sova. Så det var bara att packa ner henne i vagnen och promenera hem då.
Men jag passade på att luska lite kring hur det brukar se ut, och de leker fram till 10, sjunger sedan sånger, fikar och leker lite till. Och det var lugnt att droppa in när som helst, vilket passar bra då Lilja hittills brukar vakna vid 9 ungefär.
Detta blir tisdagsaktiviteten nu framöver :)

Helrosa outfit när mamman går bananas ;) 



måndag, april 11, 2016

Tänder

Nu börjar tandsprickningen på lilltösen våran. Såg två små vita prickar i tandköttet längst fram i nedre käken. Kände lite grann där idag också och de känns lite grann faktiskt, så det dröjer nog inte länge nu innan hon har några små tänder.

Men hon blir ju fruktansvärt grinig och väldigt lätt ledsen och vill bara vara nära och underhållen konstant (för att bli distraherad). Så det är lite synd om henne att behöva ha ont och att det kliar hela tiden (tycker hon har nog med saker som kliar!). När hon får äta/gnaga på mjuka saker så blir hon lite nöjdare i alla fall, så jag ska nog införskaffa ytterligare ett gosedjur som hon kan äta på. Favoriten just nu är en gris som blir väldigt välanvänd och geggig, haha!

Favorit grisen :) 



lördag, april 09, 2016

Skorv och eksem

Lilja fick skorv för första gången för kanske 2 månader sedan. Vi behandlade det och nästan allt försvann. Sedan började det blossa upp igen för 2 veckor sedan. Inte så farligt, men det blev mer och mer. Så vi började med behandling igen, men denna gång blev hon jätte röd i hårbotten så vi avbröt och började smörja med olja för att lindra det. Men det blev bara värre. Hon började klia och klia och lyckades få några små sår såklart.

Allt tvättades bort med schampo och då blev det genast bättre, slutade klia. Tills igår. Pratade med BVC och fick rådet att fortsätta smörja för att få bort det torra.
Men vi ska testa att behandla nu igen. De kan ju bli väldigt röda under skorven och det torra kan vara det atopiska. Vi får se helt enkelt vad som händer och sker.

Atopiskt eksem har hon fått av mig. Jag har haft det sedan jag var liten och det är en kronisk hudåkomma som ger kliande utslag av olika saker. Allt från olika typer av mat, stress, tvättmedel, vatten (främst med klor) och torr luft. Men det går att behandla symtomen med hudsalvor och kortisonkrämer som tur är.

Lilja var så torr för några veckor sedan att hon kändes som ett rivjärn. Varken olja eller hudlotion som vi hade hemma hjälpte. Men efter några dagar med en fet receptskriven kräm så började det bli bättre och nu är det riktigt bra faktiskt. Hon har fortfarande sina utslag och är lite torr överallt, men inte alls som det var i början. Jag hoppas bara att det blir bra nu och att hon växer ifrån det framöver.



tisdag, april 05, 2016

Ta hand om barn

Jag har börjat märka att det är svårare att bara gå till sig själv när det gäller att ta hand om Lilja. Börjar bli mer osäker på mig själv och mitt omdöme gällande hennes bästa.

Nu när hon har en period där hon endast orkar vara uppe ca 1 timme åt gången och sedan behöver sova 45-60 min emellan, så har jag gått efter hennes signaler. För om hon blir övertrött är det i princip omöjligt att söva henne och man får jobba 2-3 timmar med henne då. Tycker inte att det är värt det, så jag börjar i tid, på första minsta tecken, för då har jag lite tid på mig.

Men i samband med det så har folk uppmärksammat detta och tyckt att det varit underligt.. Och då börjar tankarna. Jag frågar runt och kollar med BVC. Är det verkligen okej, normalt?
Men såklart är det ju det! Alla barn är olika och det är faktiskt jag och Robert som känner henne bäst och vet vad hon behöver. Hon ändras hela tiden och det är helt normalt oavsett vad Hon har för rutiner. Nu ska jag bara inse det och följa mina egna modersinstinkter!


söndag, april 03, 2016

Babysim

Idag har vi varit på vårat första babysim. Vi kom en aningen sent, hann bara bada i 10 min (istället för 25 min som passet är) efter som att vi alla hade somnat (planerat för mig och Lilja och oplanerat för Robert). Så tio minuter innan passet började packade vi oss iväg. Men på den ljusa sidan så orkade Lilja med både badet och duschningen utan problem eftersom att hon sov så länge.

Spännande var det i alla fall att få vara där, både för oss och för henne tror jag. Man får lära sig några grepp och bebisarna får lära sig lite kroppskontroll. Ser fram emot nästa söndag, men då blir det till att ställa klockan, haha!