tisdag, september 30, 2014

Rosa pengar

Nu är återigen dags att uppmärksamma bröstcancer. En liten slant tror jag att många av oss har råd att undvara till förmån för forskningen. Jag har hittills köpt det nya rosa bandet och startat en insamling här på bloggen som jag har börjat skänka pengar till. Det lilla man själv kan göra, kan i längden räcka ganska långt.

Min insamling heter Rosa pengar och jag hoppas att du vill skänka en rosa slant för rosa bandet!



Lite information från cancerfonden.se

Rosa Bandet 2014
Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår under oktober månad och syftar till att bekämpa cancer genom att finansiera forskning, sprida kunskap om bröstcancer och bedriva påverkansarbete. Kampanjen genomförs 2014 för tolfte året i rad.

Var nionde kvinna drabbas
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor. Varje år får drygt 7 500 kvinnor i Sverige beskedet att de har bröstcancer. Det innebär att minst var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. De flesta som får diagnosen är 60 år eller äldre – färre än drygt fem procent är yngre än 40 år. I dag överlever drygt 80 procent av dem som drabbas av bröstcancer, men viktiga 20 procent återstår. Cancerfondens vision är att besegra cancer. Målet är att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer.

Hit går pengarna
Dagens cancerforskning är primärt långsiktig och resultaten kommer främst våra barn och barnbarn att dra nytta av. Men människor drabbas redan nu. För att ge de drabbade bättre villkor, och öka deras chanser att överleva, arbetar Rosa Bandet även med kunskapsspridning och påverkansarbete.

Kampanjen pågår 1–31 oktober
Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, föreningar och privatpersoner som vill engagera sig i kampen mot bröstcancer. Framgången med Rosa Bandet ligger bland annat i den avgränsade kampanjperioden som gör att vi varje år kan komma tillbaka med full kraft och nya aktiviteter under oktober månad.

Rosa Bandet i världen
Rosa Bandet är en internationell rörelse med ursprung i USA. Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, startades 1991 av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder. Sedan dess har Rosa Bandet vuxit till en internationell folkrörelse. Världen över ägnar organisationer, företag och privatpersoner oktober månad åt bröstcancerfrågan. Cancerfonden har genomfört kampanjen sedan 2003 och hade tioårsjubileum 2012.

Cancerfonden och BRO
I Sverige finns två organisationer som arbetar med Rosa Bandet – Cancerfonden och BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation).

BRO, som bildades 1982, är en obunden ideell patientorganisation. Verksamheten finansieras till största delen via medlemsavgifter och statliga bidrag. BRO:s främsta uppgift är att främja och tillvarata bröstcancerbehandlades intressen kring behandling, vård och rehabilitering. BRO administrerar Bröstcancerfonden.

BRO:s band är ceriserosa och säljs till förmån för Bröstcancerfonden och de lokala bröstcancerföreningarna. De kostar 20 kronor, varav tio kronor går till föreningarnas verksamhet och tio kronor till Bröstcancerfonden. Banden bekostas av Estée Lauder.


fredag, september 26, 2014

Kassachef

Alla runtom har kanske inte fått veta att jag numera är kassachef på Hemköp Örnsköldsvik. Känns riktigt roligt och tror att jag verkligen kommer att trivas med det. Lite svårt och tufft nu i början när jag ska organisera upp allt, när jag inte riktigt har den rätta utbildningen. Men jag tar allt eftersom och lär mig allt mer hela tiden. Jag gör ett bra och jobb och jag tycker om det :)

Nu när jag har en lön varje månad så märks det definitivt i vår ekonomi, vi kan börja spara på ett helt annat sätt än under de långa perioderna när jag har varit sjukskriven och studerat. Det är riktigt stor skillnad och jag är mer än nöjd över min insats till den gemensamma plånboken.

Vi har dessutom gått med i Giving people som hjälper barnfamiljer i nöd och för någon vecka sedan hjälpte vi en familj med matkassar. Det känns bra att kunna ge och hjälpa de som har det svårt i samhället! 


lördag, september 13, 2014

Att fylla år

2014-09-12. Min födelsedag. Min 25-års dag.

Att fylla år känns inte så speciellt längre, men inte heller så hemskt. Tidigare kunde jag tycka att det var viktigt att folk kom, att man firade med fest och att jag fick känna mig sedd och speciell för en dag. Tror att det hade en stor del med mitt självförtroende att göra. Kanske inte så många så visste eller ens märkte av detta, tror faktiskt att många människor kan känna så (människan är trots allt lite smått beroende av att få bekräftelse emellanåt, framförallt på sin födelsedag tror jag). Men numera tror jag att jag har nått så långt att jag inte kräver den i samma utsträckning längre, jag har utvecklats och kommit så pass långt i livet och i mig själv att jag kan vara nöjd med mig själv och min dag, trots att jag kanske inte får jätte mycket uppmärksamhet. 

Jag vet att jag ändå har min familj och mina närmaste vänner, alla dagar om året. Men man känner sig ju faktiskt lite speciell ändå, med alla gratulationer (som jag för övrigt vill tacka för!) och presenter som man får. Och jag är riktigt nöjd med mina två dagar som jag har firats. 

Själva födelsedagen var igår, det blev massor av gratulationer. Men firandet var endast med min kära man. Resterande av dagen spenderades med att jobba, baka och städa. Idag däremot har jag firats av familj och vänner. Har fått en locktång, en stor scrapbookingväska, scrapbooking-prylar + presentkort, pengar,, hemgjord saft, smycken + smink, blommor, en bok och lotter/spel. Tack så hemskt mycket för alla fina presenter! Det är underbart att fylla år ibland också, när man blir bortskämd med så många fina saker! 


lördag, september 06, 2014

Värdelös vecka

Har haft en värdelös vecka denna vecka.. Det är oftast inte bara en sak som kommer när jag blir förkyld utan gärna 7 saker till.
Så jag har varit förkyld hela veckan, haft mens, fått blåskatarr och massa ångest på det. Ångest får jag alltid när jag blir sjuk, men det är alltid lika jobbigt. Inte den bästa lördagen med en alltmer tilltagande ångest, såpass att det blev en ångest attack.