fredag, mars 29, 2013

Pyssel

Har mått riktigt bra idag, så ikväll satte jag mig med lite pyssel. Både för att unna mig själv det och för att jag mådde tillräckligt bra för att orka med det och att faktiskt lyckas skapa något. Detta blev resultatet:

Vek en påse som jag dekorerade

Lila kort

Blått kort

Rosa "presentkort"

Beiget kort


onsdag, mars 27, 2013

Depression

Har fått en släng av min nedstämdhet nu.. Hur orkar man? Jag känner som att jag inte orkar med någonting. Inte det att jag är trött. Jag har energi på det sättet, men jag har ingen lust eller motivation till att göra något. Bara att duscha har varit ett stort projekt de här senaste dagarna.
Hur gör man? Hur tar man sig igenom detta? Om man inte har motivation till att kliva upp på dagarna, vart hittar man den?

Har pratat en hel del om detta med psykologen idag. Att få in en rutin, sätta upp små mål med dagen. Göra det meningsfullt. Jag förstår att det är rätt sätt att hantera depressionen på. Men samtidigt, mitt i min depression, känns det hopplöst och ovärt. Men jag ska försöka.

måndag, mars 25, 2013

Bakslag

Idag är en ligga-i-sängen-hela-dagen dag. Det innebär att jag har en riktigt usel dag. Känns som att jag har fått ett ordentligt bakslag.. Orkar ingenting, vill ingenting. Känns som att allt är en press just nu, det är jobbigt bara att kliva upp.

Jag vet att man inte kan vara på topp jämt, att jag får bakslag mycket oftare nu, just eftersom att jag utsätter mig för saker hela tiden. Men det gör också att bakslagen tar mycket hårdare, jag blir skörare. Det känns som att jag inte klarar av lika mycket som förut, att jag börjar må dåligt tidigare.

Tror att det mesta har att göra med helgen.. Sitta bland massor av människor som jag inte känner gör att fasaden åker upp och det är oerhört påfrestande att ha den uppe hela tiden, att sitta på spänn. Så idag är jag helt slut på, har ingen ork eller motivation till att göra någonting. Så jag ska spendera min dag i sängen och titta på serier.

söndag, mars 24, 2013

High Coast Scrap

I helgen har jag varit på High Coast Scrap's event. Ett event där scrapare samlas för en hel lördag och en halv söndag för att pyssla och inspireras av varandra. Denna helg skapade jag 6 bidrag:

Lördag

Inspireras av Eart Hour. 

Fritt skapande

Inspireras av Vårkvitter

Alter innehållande färgerna Grönt och Lila

 Söndag

Bingo: Spets, Band, Charm, Bling, Spillbitar

Utgick från en skiss


fredag, mars 22, 2013

3 bra saker

Jag fick ett tips för inte så länge sedan av Sofie att man kan sätta sig ner varje kväll och skriva upp 3 bra saker man har gjort den dagen. Då får man se på papper att man har gjort något, trots ångesten, och att man faktiskt kan vara lite stolt över det. Det blir inte bara något man viftar bort, att man inte upplever att man har gjort något. Utan man får verkligen tänka efter över vad man har gjort bra. Det får mig att se att jag faktiskt gör saker varje dag, trots att det är jobbigt. Det ger mig mer energi till att fortsätta kämpa.

Fick även beröm av psykologen senast jag var där. Jag exponerar mig själv oerhört mycket, varje vecka. Jag pushar mig själv till saker som känns obehagliga, och jag klarar av det! Det känns riktigt skönt att höra att jag gör rätt, att allt går åt rätt håll. Jag gör det riktigt jävla bra faktiskt! :)

Allt detta gör att jag känner att jag vill kämpa mer, jag vill klara av det här. Jag ska klara av det här. Jag vill och jag kan!

tisdag, mars 19, 2013

KBT

Jag har haft en riktig berg- och dalbana när det gäller mitt psykiska mående de senaste 2 månaderna. Jag förstod inte först, varför jag började må sämre och sämre för varje vecka som gick. Att jag inte orkade. Inte klarade av någonting. Jag kände mig bara hopplös, att jag aldrig skulle må bättre. Men jag började fundera.. Varför mådde jag mycket sämre?

Visst, det har varit till stor del mitt krig med försäkringskassan. Men det måste väl vara något mer? Jag fick svaret hos psykologen. När man påbörjar en KBT-behandling så mår man som oftast mycket sämre i början. När man utsätter sig för situationer som man annars inte brukar utsätta sig för så får man mer ångest och mår därmed sämre. Men långsiktigt så kommer det att bli bättre. 

Men om ni tycker att jag har klagat mycket eller liknande så har ni nu svaret på varför. Och jag tror att jag kommer att må såhär ett tag framöver, innan det börjar bli lättare och jag börjar må bättre. Så det kommer nog fortsätta regna klagomål från min sida, vilket ni får ta helt enkelt!

måndag, mars 18, 2013

Påsklåda

Jag byggde ihop en liten påsklåda ifrån en ritning som jag fann på 100% Norr. Den blev gul/rosa och jag dekorerade alla fyra sidor av den lilla lådan :)

Resultat:


Framsida. Ett litet fönster för att se det goda inuti :) 

Ett litet påskris på sidan

En kyckling på andra sidan

Påskhälsning på baksidan


Hälsocentralen

Hade två tider inbokade idag på hälsocentralen. Klockan 8 i morse träffade jag ännu en ny läkare och jag såg framför mig samma visa igen.. Att jag kommer dit, säger som det är och läkaren lyssnar inte på mig. Men denna läkare var helt annorlunda jämfört med alla jag har träffat tidigare. Han specialitet var tydligen att skriva läkarintyg och medicinering. Så jag kände hoppet återvända lite grann. Han satt och funderade på vad han skulle skriva för att det skulle bli godkänt, inte bara skrev första bästa för att få det ut världen. Den första vettiga läkaren jag har haft på väldigt länge, så nu släpper jag inte taget om honom! Fick även ny medicin som jag ska prova, som ett komplement till det jag redan har.
Besök nummer två var hos barnmorskan. Inget roligt. Bara förnya recept, men eftersom att jag aldrig gått där förut var vi tvungen att skriva en ny journal.


söndag, mars 17, 2013

Depression

Depression är en del av min diagnos, tillsammans med generaliserat ångestsyndrom och panikångest. Har hittat lite information om detta på vårdguiden som jag tänkte posta i ett inlägg för er som inte har så bra koll på det (finns även postat i fliken "Ångest och depression).

Detta är ett väldigt svårt inlägg för mig att skriva eftersom att jag fortfarande jobbar med att acceptera det själv fortfarande. Men jag tänkte att det inte skadar att folk i min närhet vet om mina problem medan jag jobbar med dem.


Depression
Depression skiljer sig från tillfällig nedstämdhet ("lite nere" eller "deppig"). Att vara tillfälligt nedstämd är vanligt, det är en naturlig och oftast begriplig reaktion i olika livssituationer. Det är först när nedstämdheten blir djupare och ihållande, och förekommer dagligen under minst två veckor, som det kan röra sig om en depression.

En depression kan komma utan någon tydlig orsak. Men den kan också utlösas av olika yttre händelser, till exempel långvarig kroppslig smärta, familjeproblem, sorg eller andra påfrestningar. Både biologiska faktorer och svåra upplevelser tidigare i livet kan ge en ökad sårbarhet och ökad risk att drabbas av depression i vuxen ålder. Ofta samverkar och bidrar flera faktorer till en depression.

Depressionen kan leda till funktionsnedsättning och göra att det till exempel blir svårt att klara av ett arbete.

Omkring tio procent i befolkningen beräknas ha haft en depression under senaste året. Kvinnor drabbas betydligt oftare än män. Om man har haft en depression är risken att återinsjukna cirka 50 procent.

En depression kan vara av olika svårighetsgrad och ge varierande, ibland mycket svåra, symtom. Om du har en depression är det vanligt att du:
·         Känner dig nedstämd. Ingenting känns särskilt meningsfullt eller roligt längre. Ibland kan du känna hopplöshet och att du aldrig kommer att kunna bli glad igen.
·         Får svårt att påbörja och ta itu med saker och ting.
·         Får försämrat minne och svårt att koncentrera dig.
·         Blir rastlös.
·         Känner ångest och är lättirriterad.
·         Känner dig värdelös och har svåra skuldkänslor.
·         Får försämrad aptit och går eventuellt ner i vikt.
·         Är väldigt trött, trots att du sover.
·         Har sömnproblem, till exempel att du vaknar tidigt med ångest och oro.

Du kan även få kroppsliga tecken vid ångest och depressionstillstånd, till exempel:
·         Andnöd
·         Hjärtklappning
·         Värk i till exempel muskler.



Avslag nr 2

Det har varit väldigt mycket för mig de senaste två dagarna.. Fredag började riktigt bra. Robert slutade tidigt från jobbet så vi bokade in en dejt med Malin och Eva. Skoteråkning, grillning och film blev schemat. Mycket, mycket trevligt!

Men jag fick även ett brev från försäkringskassan den dagen.. Det sade att jag inte blev beviljad sjukpenning. Avslag igen. Jag blev förstörd. Men klarade mig hela dagen utan att tänka på det, tills dess att jag kom hem. Slutade fungera.

Idag (Lördag) började hemskt.. Jag försökte verkligen göra en vanlig dag utav det hela, skulle åka och träna. Men i bilen bröt jag ihop. Klarade inte av det.. Gick tillbaka in igen, då i det trygga fick jag attack, efter attack, efter attack. Somnade till slut efter det.. Dagen har varit en kamp. Kvällen försökte jag mig på att socialisera, trots allt det hemska.
Klarade av hela kvällen utan större anmärkningar, fick kämpa till tusen i början och slutet, men jag överlevde. Fruktansvärt jobbigt dock..

Nu sitter jag i en situation där jag inte vet vad jag ska göra eller om jag klarar av det.. Vill bara ge upp eftersom att jag får motgång efter motgång. Klarar inte av att kämpa mycket mer. Varför blir jag inte bara beviljad? Så jävla frisk är jag faktiskt inte!


onsdag, mars 13, 2013

Guldkusten

Ikväll var jag på middag hos Sofie för att fira vårat guldteam, Guldkusten. Vi var 4 teamledare som träffades för möte och middag. Sofie stod för alla festligheter, hon bjöd nämligen på 3-rätters! Sicken lyx alltså :) Förrätt, huvudrätt och efterrätt med lite champagne med 24-karats guldflingor som singlade runt. Så ikväll är jag värd mycket ;)

Efterrätt - Vit chokladmousse med hallon

Guldchampagne i fontänglas :)


måndag, mars 11, 2013

Bildfrossa

Jag har börjat ta lite mer bilder på katterna alldeles nyligen. Vi har ju nämligen plockat ner filmhyllorna och upp där ska istället ett par tavelhyllor upp. På dom ska jag sätta ramar i olika storlekar, former och färger med kort på lite blandat. Men i alla fall mina kissar ska få bo där på troféhyllan ;) Tänkte sätta en rad med tavelhyllor under den första raden och ställa upp albumen som jag scrapbookar. Tror att det kommer att bli riktigt bra! :)

Lova sover under madrassen

Rasmus som sitt vanliga jag

Rasmusen i det lilla huset

Lova på köksstolen

2 kort som jag gjorde nyligen och som jag gav bort till 2 underbara människor!

Lördag - En dag i min smak

Trots att det började ganska segt i lördags så slutade det riktigt bra. Vi tog det bara lugnt och vilade upp oss hela dagen. Medan köttet låg och tinade tog vi oss en liten promenad i den fina vårsolen.

Vi bestämde oss för att äta en riktigt god middag. Så vi kastade ihop egna potatisklyftor med morötter, rödlök och vitlök. Jag gjorde fläskfilé och svamp i varsin sin sås där de fick ligga och koka och dra åt sig en massa goda kryddor. Till det blev det lite grönsaker och cola i champagneglas (fråga mig inte varför, dukningen var inte min uppgift :P Jag stod endast för servetterna.) Det var såå gott! Blev helt salig själv i maten, så detta ska jag definitivt göra om.

Kvällen blev det melodifestivalen för min del och till det lite chips och godis :) Mums! Sedan var det film till läggdags. En alldeles lugn och lagom dag för min del.

Servettvikning

Dukning

Middag
Mys

torsdag, mars 07, 2013

Tabu

Jag är sjuk. Har stora problem med psykisk ohälsa. Ångest, panikångest och depression är min vardag. Läkare och psykolog är mina krigare. Försäkringskassan är draken som måste förintliggöras.

Jag är märkt. Människor dömer. Hela tiden känner jag fördomar. Riktas mot mig och alla andra som mig. Jag är inte perfekt, men jag försöker. Fasaden åker upp. Jag är okej, svarar jag när du frågar.

Har familj och vänner som vet, kan och förstår. Släpper in dom mer och mer. Men jag vill inte vara sjuk. Svårt att acceptera faktumet, diagnosen. Jag ska ju inte prata om det.

Jag är tabu.

måndag, mars 04, 2013

Gnista

Just nu har jag en väldigt låg gnista. Jag har ingen ork eller lust till att göra något. Men jag lyckades, med Roberts hjälp, att ta mig iväg och slänga skräp och storhandla. Vi åkte så att vi var där 1 timme före stängning då det är minst folk, vilket är riktigt skönt.
 Men annars vill jag nästan inte göra något. Jag ser på serier och spelar, that's it. Så om ni undrar över min frånvaro så är det därför.. Jag har blivit mycket sämre senaste tiden nämligen.

fredag, mars 01, 2013

Intensiv vecka

Den här veckan har varit full. Har mått riktigt dåligt i princip alla dagar, mer eller mindre. Har dessutom fått bita ihop och ta mig igenom vissa saker ändå. Måndag var det en fullspäckad kväll, Tisdag - Läkare, Onsdag - Psykolog, Torsdag - Arbetsförmedlingen, Fredag - Begravning, Imorgon 30-års firande x2. I början av veckan har jag mått så dåligt att jag inte har orkat göra något annat än det jag har varit tvungen till.

När jag sedan igår mådde lite bättre så tänkte jag att jag skulle städa men då fick jag en ordentlig tillsägelse av Robert. Jag var tvungen att sitta ner och ta det lugnt, spela, se på tv/film eller annat. För tydligen har det blivit väldigt lite av den varan de senaste veckorna. Och jag mår så pass dåligt om jag inte får stanna upp och ta det lugnt. Så då var det bara att sätta sig ner. Tur att jag har någon som håller koll på mig!

Men hela den här veckan har gått så fort. Det har varit mycket som hänt och det har varit väldigt ansträngande. Så jag har varit jätte trött den här veckan, orkar inte mycket och blir helt slut på kvällarna och mår jätte dåligt. Less och halvdåligt humör har varit mitt signum den här tiden. Så efter imorgon ska jag ta någon dag och inte göra någonting. Bara ta det lugnt och det med gott samvete.